понеделник, 27 февруари 2012 г.

Идеи за Закуската - най вкусното и важно хранене за деня

Нейно Височество Палачинката

Палачинките са една от най-любимите закуски за всеки. Всички знаем рецептата за класическите тънки палачинки - 2 яйца, 2 чаши пр. мляко (400 мл), 2 чаши брашно, щипка сол, олио 2-3 суп. лъжици. А пък с пълнежа може да експериментираме до безкрай.




Американските палачинки са по-пухкави и по-дебели от европейските, защото се добавя бакпулвер в състава им. Рецептата е също толкова кратка като тази на креповете. Американските палачинки може да имат следния състав: 450 грама брашно, 4 супени лъжици бакпулвер, 3 яйца, 450 мл мляко, 3 супени лъжици разтопено масло, 6 супени лъжици захар и половин чаена лъжичка сол - ще получите 10 големи и пухкави палачинки. Добави плодов сироп, мед или шоколадов топинг, пресни плодове, като череши, малини, боровинки или ягоди и бита сметана.

 

 


Френските палачинки се наричат - crêpes. Външният вид, мирис и вкус на френските крепове са уникални. Ако искате да си сготви свои френски крепове, ще се нуждаете от следните съставки: 250 грама брашно, 4 яйца, ½ литър мляко, 50 гр масло, половин чаена лъжичка сол. За допълнителен вкус можете да добавите лимонови кори, ванилия и половин чаена лъжичка ром. Ако искате да следвате оригиналната рецепта на френските крепове, използвайте пълнеж от сладко или шоколад.



Принцеса Кифла и приц Кроасан



Рецепта за козуначени кифлички с мармалад:

Продукти: 500 гр. козуначено тесто (1/2 мая, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 400 гр. брашно, 1-2 яйца, 20гр масло). 1-2 жълтъка за намазване.

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото: Разторете маята в хладко мляко, заедно с малко захар и брашно и я оставете да втасва. Смесете в подходяща купа пресятото брашно, яйцата, захарта, разтопеното масло и втасалата мая. Замесете меко и гладко тесто. Сложете готовото тесто в съд, похлупете го с кърпа и го оставете да втасва 1-2 часа. Омесете го още един път.

1) Разточете тестото на листове с дебелина 1см. и ги нарежете на триъгълници.
2) В широката им част слагайте от избраната от вас плънка (сладко, мармалад, сирене, шоколади и др.).
3) Намажете ги с разбитите жълтъци и ги поръсете със захар.
4)Оставете ги да втасат за 30-40 минути и ги изпечете на умерена фурна.


Придворната дама Филийката

Филийката е най-лесна за приготвяне и любима закуска на всеки.Филийката се изявява в множество роли, а ето и някои от най-известните:

Препечена филийка с масло (а защо не и с шарена сол).


Пържена филийка


Препечена филийка с кашкавал



Намазана филийка с течен шоколад


Сандвич с фъстъчено масло и сладко


Сандвич на тостер с сирене/кашкавал



Намазана филийка с мармалад или сладко


Сандвич с краставица и крема сирене


Препечена филийка с сирене и яйца


Препечена филийка с яйце


Филийка с мед (и с маргарин по желание)


Сандвич с каквото си поискате


Друга незаменима част от закуската са яйцата. Знаете ли, че ако закуската ви включва яйца, това ще ви засити за дълго и ще ви помогне да контролирате апетита си през останалата част от деня, като приемете по-малко калории. А ето и двата най-известните варианта за яйца на закуска.

Бъркани яйца


И сварени яйца



Рицарите на закуската - Плодовете



Плодова салата

  

Йогурт с плодове



Мюсли


Други сутрешни изкушения са:

Гофретите


и Мъфените

 


А сега да се върнем към нашето детство и да си спомним за макароните с масло и сирене (или със захар)


и макароните с яйца и захар на фурна


Други типични български закуски са бухтичките


и мекиците


И накрая да ви напомня за витаминозните бомби на закуската:

Прясно изцедените сокове


и нашумелите напоследък невероятни Смутита

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes