неделя, 4 март 2012 г.

23 лесни за отглеждане стайни растения


Потос или "Дяволски бръшлян"



Това растение е сред най-често отглежданите в цял свят и е нагледна илюстрация за това какви трудности могат да възникнат с наименованията на растенията, защото често се продава като Потос (Pothos) или Епипремнум. Най-разпространен е С. ау-peyc (S. aureus = Pothos aureus = Epipremnum aureus) от остров Ява или златистият сциндапсус, наричан още „дяволски бръшлян”. Неговите листа са изпъстрени със златисто-жълти петна. Някои по-нови видове са почти изцяло жълти или бели, а има и трицветни, които представляват смесица от тъмнозелено, светлозелено, жълто и кремаво-бяло. То може да бъде отглеждано като растение в саксия, във висяща кошничка или пък като увивно растение около колче. Растението не е капризно по отношение на количеството слънчева светлина, което получава, но вирее по-добре на по-светли места.

Латинско име: Epipremnum aureum

Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 25 °; почвата трябва да е със средна влажност.

Размери: Увивно растение с височина, стигаща до 2- 2.5 м.

Забележка: Всички части на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Сансевиера



Растението е наричано още Езикът на тъщата и Змийско растение. Листата му са месести и сочни, а поддръжката му е лесна дори за хора, които нямат особен успех с отглеждането на цветя. Растението има 2 разновидности – висока и ниска. И двата вида могат да виреят при по-слаба светлина, но предпочитат повече слънце. Единственото слабо място на растението са корените, които могат да започнат да гният, ако се прекали с поливането.

Латинско име: Sansevieria trifasciata

Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 30 °; почвата не трябва да е твърде влажна – оставяйте повърхността й да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Растение с височина и ширина, стигаща до 1- 1.2 м.

Забележка: Растението може да раздразни чувствителната кожа.


Филодендрон



Сърцелистният филодендрон е издръжливо листно растение – едно от най-често отглежданите в домашни условия. То е красиво на външен вид и лесно се адаптира към по-мрачните места в дома. Често растението се оставя да порасне на височина, така че стеблата му да пропълзят по ръба на шкафа или библиотеката.

Латинско име: Philodendron hederaceum oxycardium

Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 27 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Може да се покачи на височина до 2- 2.5 м.

Забележка: Всички части на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Английски бръшлян



Английския бръшлян е увивен или катерлив многогодишен храст. При хоризонтален растеж лесно достига до 30 м дължина, а при вертикален (напр. по стена и др.) може да стигне до 25 м. При отглеждане в домашни условия е добре да се знае, че растението страда при горещина и липса на влажност, затова е желателно да се осигури редовно пръскане листата и по възможност неотоплявано помещение през зимата, също така достатъчно светлина, но без да се излага на преките слънчеви лъчи. Пресажда се на всеки две години, през пролетния сезон.

Латинско име: Hedera helix

Оптимални условия за отглеждане: Средна към ярка светлина; 13-21 градуса; поддържайте равномерно влажност

Размери: Може да се покачи на височина до 1.8м. и повече

Забележка: Всички части на растението са отровни, внимавайте да не се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Замиокулкас



Наричан още растение на вечността, замиокуласът е изключително издръжлив и лесен за отглеждане. Листата му са месести и издръжливи – понякога те изглеждат дори като направени от пластмаса. Растението расте бавно и затова е добре да се снабдите с вече оформен екземпляр.

Латинско име: Zamioculcas zamiifolia

Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: височина и ширина до 60- 100 см.

Забележка: Всички части на растението са отровни и носят риск за здравето, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Сингониум



Растението има много разновидности, които се различават по цвета и формата на листата. Младите растения образуват купчинки на височина около 30 см., но стеблата започват да се увиват и да растат на височина, когато растението съзрее.

Латинско име: Syngonium podophyllum

Оптимални условия за отглеждане: Слаба до средна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.

Размери: До 1 м. височина и ширина.

Забележка: Всички части на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Хоя (восъчно цвете)



Растението има зелени листа и восъчни ароматни цветове, обагрени в розово. То може да бъде отглеждано като растение в саксия, във висяща кошничка или пък като увивно растение около колче. Не е капризно към количеството вода и може да издържи дълго време без да се полива.

Латинско име: Hoya carnosa

Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 12- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Може да се изкачи до височина над 1.2 м.


Драцена фрагранс



Растението има красиво обагрени листа, които се различават при различните видове. То има едно-единствено стебло, върху което са разположени листата – на външен вид то напомня на стеблото на царевицата. За по-голям ефект засадете няколко растения в по-голяма саксия или контейнер.

Латинско име: Dracaena fragrans

Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 12- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Височина до 3 м.

Забележка: Всички части на растението са отровни за кучетата, ако се погълнат или сдъвчат.


Нолина



На английски това растение носи името "Ponytail Palm" (Палма "Конска опашка"), но въпреки името си, то е растение с дебели и сочни стебла и листа. Листата му падат изящно, подобно на фонтан, а месестото му стебло му придава още по-красив вид. Растението трябва да се засажда в съд, който е само няколко сантиметра по-широк от долната част на стеблото, за да се контролира неговият растеж. Месестото стебло всъщност служи като контейнер за складиране на влага за растението, така че то може да издържи дълго време без да бъде поливано.

Латинско име: Beaucarnea recurvata

Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 ° (през зимата между 10- 12 °); оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Височина до 3 м.


Фикус



Класическо домашно растение, често наричано "каучуково" заради лепкавия млечнобял сок, който то изпуска при нараняване на листата. Може да достигне височината на дърво, но ако можете да го поддържате на по-малка височина с правилно подрязване.

Латинско име: Ficus elastica

Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 26 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Височина до 2.5 м. и ширина до 1.2 м.

Забележка: Млечнобелият сок може да причини раздразнения при хора с чувствителна кожа.


Хлорофитум (Зелена лилия)



Още едно изключително често отглеждано в домашни условия растение, което може да се намери в няколко разновидности по отношение на цвета на листата – от изцяло зелени, до обагрени с кремаво и бяло. Растението е особено подходящо за отглеждане във висящи саксии или кошнички, тъй като оформя множество висящи разклонения. Тези разклонения могат да се потопят във вода и да се използват за засаждане на ново растение.

Латинско име: Chlorophytum comosum

Оптимални условия за отглеждане: Средно до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.

Размери: До 30 см. височина и 60 см. ширина.


Шефлера



Растението има лъскави листа, оформящи своеобразни групички, напомнящи формата на чадърчета.

Латинско име: Schefflera actinophylla

Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.

Размери: Височина до 2.5 м.


Лировиден фикус



Всъщност растението е вид смокиня с красиви овални листа, оформящи изящен силует. Може да вирее при по-слаба светлина, но при такива условия може да изгуби по-ниските си листа. Височината му може да се регулира посредством подрязване.

Латинско име: Ficus lyrata

Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Височина до 4.5 м.


Драцена



Издръжливо и лесно за отглеждане растение, което може да вирее при по-слаба светлина. Листата на младите растения оформят красива розетка, но при съзряване те могат да се задържат изправени.

Латинско име: Dracaena deremensis

Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Височина до 3.5 м.

Забележка: Всички части на растението са отровни за кучетата, ако се погълнат или сдъвчат.


Нефролепис (Бостънска папрат)



Растението е особено подходящо за поставяне във висящи кошници или саксии, тъй като листата му образуват красив "водопад". Въпреки деликатния си външен вид, бостънската папрат може да живее десетилетия, стига да поддържате средата около нея сравнително светла и достатъчно влажна.

Латинско име: Nephrolepis exaltata

Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.

Размери: Височина и ширина до 1.2 м.


Аглаонема



Аглаонемата има изключително красиви листа, образуващи гъста мрежа. Тя е страхотен избор, ако искате да внесете цвят и зеленина в някой по-мрачен ъгъл на дома си, тъй като е много издръжлива. Можете да използвате растението самостоятелно или да го засадите около някое високо растение (най-добре дървовидно).

Латинско име: Aglaonema commutatum

Оптимални условия за отглеждане: Слаба до средна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.

Размери: Височина и ширина до 1.2 м.

Забележка: Всички части на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Дифенбахия



Растението има листа с конусовидни стебла, чиито цветове варират между зеленото и бялото. Можете да отглеждате дифенбахията самостоятелно или на групички, за да постигнете ефект на малък храст. Едно от имената на растението на английски език - "dumb cane" ("нямо стебло"), идва от факта, че сокът му е токсичен и при поглъщане предизвиква подуване на устата и гърлото.

Латинско име: Dieffenbachia spp.

Оптимални условия за отглеждане: Слаба до средна интензивност на светлината; температура между 15- 26 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.

Размери: Височина до 1.80 м.

Забележка: Всички части на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Красула (Дърво на живота)



Ако имате проблеми с поливането, забравяйки редовно да налеете вода на растенията си, то красулата е точно за Вас. То расте много бавно и може да издържи десетилетия, стига да е поставено на светло място и да се поддържа сухо. Докато все още расте, растението предпочита нормална стайна температура, но по принцип се развива най-добре в по-хладната чатс на помещението. По отношение на поливанеето, достатъчно е да наливате толкова вода, колкото да поддържате листата сочни и влажни.

Латинско име: Crassula ovata

Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 ° (12 ° през зимата); поддържайте почвата сравнително суха.

Размери: Височина до 1.8 м.


Пеперомия



Красивата текстура на листата и лъскавата им повърхност прави пеперомията особено предпочитано растение за домашната градина. Тя съществува в няколко разновидности, като всички те са малки растения, които не заемат особено място в дома.

Латинско име: Peperomia spp.

Оптимални условия за отглеждане: От ниска до средна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Височина и ширина до 30 см.

Забележка: Всички части на растението са отровни за кучетата и котките, ако се погълнат или сдъвчат.


Араукария (Норфолк бор)



Тайната да поддържате араукарията здрава е да й осигурите достатъчно светлина и влажност. Ако поставите растението на недобре осветено място, има риск долните клончета да станат кафяви и да опадат. Ако пък въздухът е твърде сух, дръвчето може да бъде нападнато от вредители. В естествена среда Норфолкският бор може да достигне до височина 60 метра, в домашни условия обикновено достига едва 3 метра.

Латинско име: Araucaria heterophylla

Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.

Размери: Височина до 3 м. и ширина до 1.5 м.


Кротон



Кротонът е популярно стайно растение заради ярките цветове на листата и необикновенните им форми. Твърдите листа са насочени нагоре и обикновенно са широки и с ясно изразени и красиво оцветени жилки.

Латинско име: Codiaeum variegatum pictum

Оптимални условия за отглеждане:Температура: Топло, минимална температура 16°C през зимата. Светлина: Необходима е силна светлина, източен или западен прозорец е идеалното местоположение. Поливане: Поливайте щедро от пролет до есен. През зимата намалете поливането. Поливайте когато почвата леко засъхне отгоре. Въздушна влажност: Въздухът тряба да е влажен. Зимна градина е идеалното място. Пулверизирайте често, всеки ден ако е възможно. Почиствайте листата от прахта често.

Пресаждане: Само ако е необходимо през пролетта. Не обича големите саксии.

Забележка: Обезцветяване на листата: Причината е недостатъчно светлина.

Вашата награда за осигурените подходящи условия, ще бъде цветен храст с отрупано с листа стебло. Ако върховете на листата са кафяви - въздухът или пръстта са прекалено сухи. Ако крайчетата и ръбовете на листата са кафяви - температурата е много ниска.

Всички части на растението са отровни, внимавайте да не се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Аспидистра



Това е лесно за отглеждане в домашни условия растение, чиято родина е Япония. Числи се към семейство "Лилиеви".

Има широки, вечно зелени листа, достигащи често 70 см., а цветовете му са дребни, с лилаво - кафяв цвят. Те могат да бъдат открити след внимателен оглед, в основата на растението, близо до земята.

Латинско име: Aspidistra elatior

Оптимални условия за отглеждане: Полива се често, независимо от сезона.

Добре е почвата да бъде обогатена с варовик.Обича добре обработена, наторена почва, но може да издържи и на по - бедни почви. За да изглежда добре, торете през активния период.Расте добре и на сянка, и на по - светли места, но не обича пряката слънчева светлина. Не се влияе от течения. Не обича твърде голямата влажност на въздуха. Температурата на помещението през деня трябва да е около 20 градуса, а вечер - около 12 - 14.


Цисус или Руска лоза



Цисусът, известен и като руска лоза е изключително непретенциозно растение, което вирее и при неоптимални условия.

Общото при всички разновидности е, че са изключително устойчиви растения и виреят почти при всякакви условия. За родните ни условия цисусът се отглежда като стайно растение.

Латинско име: Cissus rhombifolia

Оптимални условия за отглеждане:В саксия цисусът издържа в температурните граници от 5 до 30 С. Имайте предвид, че при много ниски температури растежът му спира. Предпочита шарена сянка без много слънчеви петна. Полива се според топлината на помещението. Ако е по-горещо, се полива по-обилно и обратно. От време на време да оросявайте листата. Пазете от подгизване, защото листата може да опадат или да покафенеят. При липса на вода, пък, могат да се появят акари и листни въшки.

В периода на растеж се тори на 10 дни. През зимата не се тори. За да расте добре, през пролетта пресадете. Идеалната почва е смес между хумусна и варовикова и малко глина.

Размножаване: През май или септември изрежете върхови резници и ги вкоренете при 25 С под полиетилен.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes