понеделник, 27 февруари 2012 г.

Време за чай


За да извлечете здравословните свойства на чая, трябва да изпивате по 3 чаши на ден. Това твърди Саймън Гибънс, професор по фитохимия в Лондонския университет по фармацевтика. Той препоръчва да се пие по 1 чаша сутрин, обяд и вечер. Чаят трябва да се запарва, без значение дали е в торбички, или на листенца, поне 5 минути, за да се даде възможност на горещата вода да извлече растителните вещества, добавя проф. Гибънс.

Има 4 главни вида чаени листа – черни, зелени, бели и Oolong (вид черен азиатски чай). Всичките съдържат антиоксиданти, които са от огромна полза за здравето. Добавянето на мляко към чая пречи на организма да усвои ценните антиоксиданти заради протеините в него, но добавянето на захар няма този ефект.

Чаят намалява риска от инфаркт и инсулт

15-годишно проучване в Холандия открило силна връзка между редовното консумиране на черен чай без мляко и намаления риск от инсулт.
Учените стигнали до извода, че флавоноидите /вещества с антиоксидантни свойства/, които се намират във висока концентрация в черния чай, допринасят за намаляване на производството на лош холестерол, който причинява стесняване на артериите и увеличава вероятността от инфаркт. Изследване в САЩ открило, че 5 чаши чай на ден намалява лошия холестерол с 11%. Флавоноидите подобряват и функционирането на кръвоносните съдове.
Чаят съдържа полифеноли - антиоксиданти, които са в състояние да спрат растежа на раковите клетки. Чаят съдържа от 8 до 10 пъти повече полифеноли от плодовете и зеленчуците.

Подпомага храносмилането

Зеленият чай регулира храносмилането. Той стимулира мускулните контракции на червата, чрез които храната се придвижва по храносмилателния тракт. Зеленият чай помага за отслабването: установено е, че той блокира усвояването на лошите мазнини до 30%.
Ментовият чай също е полезен. Етеричните масла в ментата отпускат напрежението в храносмилателната система и помагат за по-доброто смилане на храната. Те предотвратяват крампите на чревните мускули и улесняват преминаването на газовете в храносмилателната система.
Чаят от джинджифил се препоръчва срещу повдигане и повръщане, а чаят от копър срещу запек, газове и колики.

Помага на мозъчната функция

Черният чай помага за концентрацията. Изследване на университета в Нортумбрия установило, че кофеинът и L-теанинът, които се съдържат в листенцата на черния чай, изострят ума. Мисълта на хората, които пиели по 2 чаши чай дневно, била по-бърза, отколкото на тези, които пиели плацебо. А учени от Импириъл Колидж открили, че хората, които изпиват по 100 милилитра чай или кафе на ден, са с 34% по-малко застрашени от появата на глиома, най-често срещаният мозъчен тумор.

Действа противораково

Чаят съдържа полифеноли - антиоксиданти, които могат да спират развитието на раковите клетки. В него има от 8 до 10 пъти повече полифеноли, отколкото в плодовете и зеленчуците. Особено богат на полифеноли е зеленият чай.
Неотдавнашно проучване в Тайван установило, че с изпиването на 1 чаша зелен чай на ден може да се намали риска от рак на белите дробове, особено за хората, които са генно предразположени към него. Смята се, че зеленият чай забавя развитието на рака на простатата и намалява риска от рак на стомаха.
Чаят Oolong има дори повече полифеноли и от черния и от зеления чай. Пиенето на много горещ чай обаче – повече от 70 градуса може да увеличи риска от рак на гърлото.

Засилва имунната система

При изследване в университета в Харвард са били използвани кръвни тестове, за да се сравни имунната функция на хората, които пият и не пият чай. Установено било, че тези, които пият по 5-6 чаши черен чай дневно, имат по-силна имунна система.
В чая се съдържат химикали, известни под името алкиламини, каквито има и в някои паразити и бактерии. Смята се, че като се пие чай имунните клетки разпознават тези алкиламини и се мобилизират за борба с тях. Полифенолите в чая също засилват съпротивата срещу някои бактерии и подобряват метаболизма и състоянието на кожата.
За чая от джинджифил се смята, че има противовъзпалителни свойства и стимулира кръвообращението. Той действа и като аналгетик – ако се пие при появата на мигрена, облекчава болката.

Действа срещу безсъние и тревожност

Заради съдържанието на кофеин в черния чай, макар и по-малко отколкото в кафето, той трябва да се избягва преди лягане. Повечето билкови чайове обаче не съдържат кофеин.
Безсънието често се дължи на тревожност и затова билковите чайове с техните успокояващи свойства са много подходящи. Чаят от лайка винаги се е използвал като средство за заспиване, защото съдържа химикал, който намалява напрежението и предизвиква сънливост, както и триптофан, аминокиселина, известна с действието си на транквилант.
Лавандуловият чай отпуска и успокоява тялото и мозъка. Чаят от босилек също има седативен ефект.

Допринася за доброто състояние на зъбите

Въпреки че от пиенето на черен чай, особено без мляко, може да се получи оцветяване на зъбите, чаят може и да е полезен за тях, защото полифенолите намаляват образуването на плаки и предпазват от бактериите, които причиняват заболявания на венците и разрушаване на зъбите.
Белият и зеленият чай също предпазват от тези бактерии. Плодовите чайове са киселинни и може да повредят зъбния емайл.
Диетолозите препоръчват на младите хора да пият повече чай заради неговите здравословни качества. Той хидратира, в него няма калории и е по-подходящ за зъбите от напитките на плодова основа. Чаят е 100% здравословен.

Източник:Health.bg

Аз ви преопоръчам да ползвате насипен чай, малко по-скъп е, но си заслужава. Намерих този страхотен онлайн магазин за чай http://tealandbg.com/, който предлага много и различни видове невероятни чайове.

А ето и някои интересни аксесоари за чай.
За да увеличите удоволствието от чашата перфектен чай, ви предлагам и няколко рецепти за чаен кекс.

Чаен кейк с плодове

Нискомаслен и лесен за приготвяне кейк със сухи горски плодове и череши.

Продукти

  • 300 г смес от сухи горски плодове и череши
  • 225 мл горещ чай
  • сокът от 1 портокал (около 75 мл) и кората
  • 50 г краве масло
  • 100 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 225 г самонадигащо се брашно
  • 4 с.л едра кафява захар „демерара”

Начин на приготвяне

с ниско съдържание на мазнини

Във времето за приготвяне не е включено време за накисване.

1. Накиснете сушените плодове и портокаловата кора в чая и сока. Покрийте съда с опаковъчно фолио и го оставете поне 4 часа или най-добре до следващия ден. 

2. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намаслете еднокилограмова форма за кейк. Разбийте маслото и захарта на еднородна смес. Добавете яйцата и брашното и отново разбийте до хомогенизиране. Прибавете плодовата смес и разбъркайте внимателно. Изсипете тестото във формата и загладете повърхността с лъжица и поръсете с дебел пласт захар „демерара”.  

3. Печете кейка 1 ч и проверете дали е готов с дървено шишче. Оставете го да изстине във формата, след което го обърнете върху дъска, нарежете го и поднесете.

Стойности за една порция:

калории 231 ккал; протеини 3 г; въглехидрати 48 г; мазнини 4 г; наситени мазнини 3 г; влакнини 1 г; захар 33 г; сол 0,27 г;

Кекс с ябълки

Чудесен кекс с ябълки и сушени плодове, който да поднесете с чая.

Продукти

  • 175 г масло и допълнително за намазняване
  • 175 г кафява захар и 1 ч.л. допълнително
  • 3 големи яйца, разбити
  • 1 ябълка
  • 1 ч.л ванилия
  • 200 г микс сушени плодове
  • 85 г млени бадеми
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 175 г брашно
  • 1 ч.л канела
  • 1 настъргано индийско орехче
  • малко лимонов или портокалов сок
  • 1 с.л кайсиево сладко
Рецепта на GoodFood

лесно

10 порции
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 90 минути

Ниско съдържание на мазнини

Начин на приготвяне

лесно

1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намаслете форма за кекс и покрийте дъното с хартия за печене. Разбийте маслото и захарта до кремообразна смес, след това към нея добавете яйцата едно по едно. Настържете вътре половината ябълка и сложете ванилията, сушените плодове и смлените бадеми. Объркайте брашното с бакпулвера, прахообразните подправки и щипка сол и добавете към яйчената смес. Бъркайте до хомогенна смес и я прехвърлете във формата за кекс.

2. Нарежете останалата ябълка на тънки резенчета, объркайте ги с лимонов или портокалов сок и ги поставете върху сместа за кекса. Поръсете с 1 ч.л. кафява захар и запечете за 45 мин. Намалете фурната до 140°С (120°С с обдухване), покрийте кекса с алуминиево фолио и печете още 45 мин. Проверете дали е готов, като го боднете с клечка за зъби. Като я извадите, тя трябва да е чиста. Оставете да изстине във формата.

3. За да довършите кекса, разтопете кайсиевото сладко, прецедете го и намажете кекса с него като глазура. Сервирайте на хубави дебели резени. Ако желаете, може да ги намажете с малко масло.

Стойности за една порция:

калории 416 ккал; протеини 7 г; въглехидрати 50 г; мазнини 22 г; наситени мазнини 10 г; влакнини 2 г; захар 36 г; сол 0,54 г;

Кекс с фурми, банани и ром

Този кекс е лесен, но ароматът е плътен и богат. На вкус леко наподобява коледен сладкиш и е идеален за гости или за гости или за чай.


10 порции
Време за подготовка 15 минути
Време за готвене 60 минути

Начин на приготвяне

умерено лесно с малко мазнина

1. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Застелете продълговата форма (около 30х15 см) с незалепваща хартия за печене, като използвате малко олио. Кипнете фурмите с 200 мл вода и оставете да къкрят 5 мин. Прецедете течността в купа, а фурмите разбийте в кухненски комбайн заедно с бананите и 100 мл от сока им. Oтделнo смесете орехите, сушените плодове, полентата, бакпулвера и подправките. Добавете пюрето от фурми и рома и разбъркайте.  

2. разбийте белтъците на сняг и ги добавете с бъркане към сместа за кекса.Пресипете го във формата за печене, а отгоре украсете с бананов чипс, орехи и (по желание) захар. Печете 1 час, докато кексът стане златист, с коричка. За проверка го прободете с тънка клечка. Като я извадите, по нея не бива да има тесто. Преди сервиране оставете кекса да изстине и го нарежете на парчета.

Стойности за една порция:

калории 310 ккал; протеини 5 г; въглехидрати 57 г; мазнини 8 г; наситени мазнини 1 г; влакнини 3 г; захар 49 г; сол 0,39 г;

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes