Тази
салата от паста притежава неустоимата сладост на изключително вкусните
сушените домати, свежестта на пресния босилек и приятно соления вкус на
черните маслини. Тя е като средиземноморско лято в чиния. Плюс това е
изключително лесна, единственото нещо което няма да ви затрудни, но ще
ви отнеме малко повече време, са сушените домати. След като си направите
тези домати обаче, които ще придобият тройно по-богат вкус от пресните
домати, ще може да ги използвате за почти всяко ястие - пасти, пици,
салати, супи, хлебчета, сандвичи, дори може да си ги хапвате като чипс (и то здравословен чипс!).
Рецепта за сушени домати
1. Най-добре е да използвате Рома
домати, защото те се най-месести и съдържат по-малко вода. Нарежете ги
на половина, или ако са по-големи, на 4-6 парчета, (колкото са по-големи
парчетата, толкова по-бавно ще се изсушат доматите) и ги наредете в
голяма тава покрита с фолио или хартия за печене, за да ви е по-лесно
след това да измиете тавичката. Гледайте парчетата домати да не се докосват. Препоръчваме ви да махнете семките на
доматите за да намалите водата в тях и така те да могат да се изсушат
по-бързо.
2.
След това ги овкусете. Поръсете малко сол (тя ще усили процеса на
изсушаване), черен пипер, чесън на прах (или скилидки нарязани на ситно)
и подправка по ваш избор - риган, босилек, мащерка, каквото си
изберете. Накрая поръсете и 1-2 с.л. зехтин върху доматите.
3.
Пъхнете овкусените доматите в загрята на 100 градуса (не повече) фурна.
Сушеното може да ви отнеме от 2 до 4 часа, то зависи от големината на
парчетата домати и от сорта на доматите.
4.
Готовите изсушени домати, ще познаете по това, че вече нямат вода в
себе си и са със леко почернели краища. Проверявайте ги от време на
време, ако има някой готов го изваждайте за да не изгори.
5.
След като извадите всички домати от фурната, ги оставете да изстинат.
Сложете ги в един буркан и ги залейте със зехтин. Съхранявайте буркана в
хладилника до 2-3 седмици.
Салата от паста със сушени домати
Продукти:
* паста по ваш избор
* изцедени от олиото сушени домати
* пресен босилек
* черни маслини
* чесън
* сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата според инструкциите на опаковката и я изцедете.
2.
Блендирайте или пасирайте сушените домати, босилека и чесъна. Ако не
могат да се блендират хубаво може да добавите малко олио. Овкусете със
сол и черен пипер и прибавете дресинга към пастата.
3. Нарежете маслините на две и ги прибавете към купата с пастата. Може да добавите и още малко пресен ситно нарязан босилек.
4. Сервирайте и бон апети!
0 коментара:
Публикуване на коментар