петък, 2 март 2012 г.

Какво не трябва да яде вашето куче?

Кой може да устои на големи кафяви очи и сладка муцунка? Може ли малко лакомство от масата наистина да навреди на кучето ви? Е, това зависи от това какво е лакомството и какво има в него. В действителност, има много храни които вашето куче никога не трябва да яде. И това не е просто, защото ще надебелее. Някои храни са наистина опасни за кучетата - и някои от тези обикновени храни могат да ви изненадат.



Алкохол

Бира, алкохол, вино, храни, съдържащи алкохол - нищо от това не е добре за вашето куче. Това е така, защото за кучетата, алкохолът има същия ефект върху черния дроб и мозъка, които има и върху хората. Но е нужно много по-малко за да направи щети. Само мъничко алкохол може да предизвика повръщане,диария, депресия на централната нервна система, проблеми с координацията, затруднено дишане, кома и дори смърт. И колкото е по-малко кучето,толкова е по-голям ефекта.



Лук и чесън

Лука и чесъна във всички форми - на прах, сурови, варени или дехидратирани могат да унищожат червените кръвни клетки на кучето, което води до анемия.Това може да се случи дори и с лук на прах, съдържащ се в някои бебешки храни.От време на време малка доза вероятно е ОК. Но яденето на големи количества на веднъж или яденето на по-малки количества редовно може да предизвика отравяне. Симптомите на анемия, включват слабост, повръщане, слаб интерес към храната, потиснатост и задух.



Кафе, чай и друг вид Кофеин

Кофеинът в достатъчно големи количества може да бъде фатален за едно куче. И няма антидот. Симптомите на отравяне с кофеин включват безпокойство, учестено дишане, сърцебиене, треперене на мускулите, припадъци и кървене. В допълнение към чая и кафето - се включват и зърната и утайката - кофеин, може да бъде намерен в какаото, шоколада, колата и енергийните напитки, а също така и в някой грипни лекарства и болкоуспокояващи.



Грозде и стафиди

Гроздето и стафидите често се използват като лакомства за кучета. Но това не е добра идея. Въпреки че не е ясно защо, гроздето и стафидите, могат да предизвикат бъбречна недостатъчност при кучета. И само едно малко количество може да разболее кучето. Повтарящото се повръщане е ранен знак. В рамките на един ден, кучето става подтиснато и депресирано. Най-добрата превенция е гроздето и стафидите да се държат на места до които кучето не може да достигне.



Мляко и други млечни продукти

През горещите дни, може да се изкушите да споделите вашия сладолед с кучето си. Но ако кучето ви може, би ви благодарило за това, че не сте го направили. Млякото и млечните продукти може да предизвикат диария и други разстройства по храносмилателния тракт, както и хранителни алергии, които често се проявяват като сърбеж.



Бонбони и дъвки

Бонбоните, дъвките, пастата за зъби, тестените изделия, както и някои диетични храни са подсладени с ксилитол. Ксилитола може да предизвика увеличение на инсулина,който циркулира в тялото на вашето куче. Това може да доведе до понижаване на кръвната захар на кучето, а също така може да причини и чернодробна недостатъчност. Първоначалните симптоми включват повръщане, сънливост,загуба на координация. На края, кучето може да прави припадъци.Чернодробната недостатъчност може да се случи в рамките само на няколко дни.



Шоколад

Повечето хора знаят, че шоколадът е вреден за кучетата. Токсичното вещество в шоколада е теобромин. То се намира във всички видове шоколад, дори и в белия шоколад. , Обаче, най-опасните видове са черния шоколад, шоколада мулч и неподсладения шоколад за готвене. Яденето на шоколад, дори само едно облизване на глазурата на парче торта, може да предизвика в кучете повръщане, диария и изключителна жажда. Той може също да доведе до нарушен сърдечен ритъм, треперене, припадъци и смърт.



Сухожилия и кокали

На масата винаги остава чиния с кокали и сухожилия, които човек не яде. И двете обаче са опасни за кучетата. Сухожилията отстранени от месото, независимо печено или сурово, може да доведат до панкреатит при кучетата. И въпреки че изглежда естествено да се даде на кучето кокал, кучето може да се задави с него. Кокалите може да се раздробят и да причинят запушване или разкъсвания на храносмилателната система на вашето куче. За това е най-добре просто да изхвърлите тези остатъци.



Праскови и сливи

Проблемът с тези плодове се крие в костилките и вдлъбнатината от костилките . Костилките от сливите могат да причинят възпаление на тънките черва при кучетата. Те също могат да предизвикат чревна непроходимост. Ако кучето яде вдлъбнатината от костилките на прасковите или сливите, това също може да доведе до чревна непроходимост. Плюс това, прасковите и сливите съдържат цианид, който е отровен за хората, както и за кучетата. Разликата е,че хората не ги ядат, а кучетата ги ядат.



Сурови яйца

Има два проблема със суровите яйца. Първият от тях е възможността от хранително отравяне от бактерии като Salmonella или E. Coli. Втория е, че ензима в суровите яйца пречи на усвояването на даден витамин B. Това може да предизвика кожни проблеми, както и проблеми с козината на кучето ви, ако то се храни по-продължително със сурови.



Сурово месо и рибата

Суровото месо и суровата риба, както и суровите яйца, може да съдържат бактерии, които причиняват хранителни отравяния. В допълнение, някои видове риба като сьомга, пъстърва, карагьоз може да съдържат паразит, който причинява "рибна болест". Ако не се лекува, болестта може да бъде фатална в рамките на две седмици. Първите признаци на болестта са повръщане, тресене и големи лимфни възли. Напълно изпечената риба ще убие паразита и ще предпази вашето куче.



Сол

Не е добра идея да давате солени храни като чипс или солети на кучето си. Яденето на прекалено много сол може да доведе до прекомерна жажда и уриниране и да причини отравяне с натриеви йони. Симптомите на прекомернта употреба на сол включват гадене, повръщане, диария, депресия, тресене,повишена температура на тялото и гърчове. Тя може дори да причини смърт.



Сладки храни и напитки

Твърде много захар може да причини същото нещо на кучета, което причинява и на хората. Това може да доведе до затлъстяване, проблеми със зъбите, а вероятно и появата на диабет.



Сурово тесто

Преди да се опече, хлебното тесто трябва да се надигне, да втаса. А, това е точно това, което ще направи и в стомаха на кучето ви, ако то го е изяло. Като се подува от вътре, тестото може да разтегне корема на кучето и да предизвика силна болка. В допълнение, когато маята ферментира тя произвежда алкохол който може да доведе до алкохолно отравяне.



Вашето лекарство

Реакция от лекарства, предписани за хора, е най-честата причина за отравяне при кучета. Просто, както бихте направили за вашите деца, приберете всички лекарства далеч от обхвата на вашето куче. И никога не давайте на кучето си ваши лекарства, освен ако ветеринарния лекар не ви го е казал. Лекарства като парацетамол или ибупрофен са често срещани болкоуспокоителни и грипни лекарства, но те могат да бъдат смъртоносни за вашето куче.



В кухненските шкафове няма нищо разрешено за кучета

Много други неща, които често се срещат в кухненските шкафове може да навредят на вашето куче. Например, бакпулвера и содата за хляб, и двете са силно токсични. Също така индийското орехче и други подправки. Дръжте хранителните продукти на достатъчно високо, извън обсега на вашето куче и така ще го защитите от сериозни хранителни заболявания.



Какво може да яде вашето куче?

Може да направите така, че кучето ви да има здравословна, добре балансирана диета, като помолите вашия ветеринарен лекар да ви препоръча качествени храни за куче. Добре подбраната кучешка храна дава на вашия домашен любимец всички хранителни вещества от които се нуждае за един по-активен и здравословен живот. Но това не означава, че не можете понякога да давате на кучето си храна за хора като специално възнаграждение - но само когато тя е в малки количества, добре сготвена и чиста, а не мазна или силно подправена. Вижте следващите няколко вкусни предложения.


 

Чисто месо без кокали и сухожилия


Някои пресни плодове

Парчета ябълки, портокали, банани и диня са вкусни лакомства за вашето куче. Но преди да им ги дадете се уверете, че сте отстранили всички семена, стъбла и листа.



Някои зеленчуци

Вашето куче може да има здравословна закуска като пръчици моркови, зелен фасул, резени краставица или тиквичка. Дори един обикновен печен картоф е ОК. Но не позволявайте на кучето ви да яде сурови картофи които може да намери във вашата градина.



Варено бял ориз и макаронени изделия

Кучетата могат да се насладят на обикновен бял ориз или паста, след като обаче са сварени. Една порция на обикновен бял ориз с малко варено пилешко понякога може да бъде добро лечение за стомашно-чревно разстройство.


Източник: webmd.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes