Кой
не обича китайски ориз? Той е най-лесното, бързо и вкусно ястие, което
може да приготвите за вас и вашето семейство. Има доста измислени и
побългарени рецепти за него, но ние ви предлагаме възможно
най-автентичния, вкусен и изпробван доста пъти китайски ориз.
Продукти:
* 2-3 яйца
* 1-1 1/2 ч.ч бланширан ориз (той не се разкашква като обикновения), който се вари за около 15 мин. Не трябва да е напълно сварен.
* олио
* сол
* соев сос
Зеленчуците са по ваш избор:
* зелен лук (или бял, червен)
* чесън
* моркови
* царевица
* грах
* чушка
Начин на приготвяне:
1. Включете котлона на най-висока степен. Сложете 1-2 с.л. олио в тигана (може и да не е уок) и го изчакайте да загрее.
2. Разбийте леко яйцата и ги изсипете в тигана. Разбъркайте ги хубаво, трябва да са средно изпържени.
3. Добавете нарязаните на ситно зеленчуци. Пържете 1-2 минути (не повече) и добавете ориза.
4.
Накрая овкусете със сол и соев сос (не слагайте много сол, тъй като
соевия сос е солен). Също така може да добавите черен пипер и сусамово
олио (ако случайно имате, то е малко трудно за намиране), но те не са
задължителни и без тях ориза си е много вкусен.
Ако не ви стигат зеленчуците, може да добавите и пилешко месо или скариди.
Вижте това видео в което професионален китайски готвач приготвя автентичен китайски ориз. Ако не ви стигат зеленчуците, може да добавите и пилешко месо или скариди.
0 коментара:
Публикуване на коментар