сряда, 11 юли 2012 г.

Нормална ли е котката ви?


Какво е "нормално" за котка?

Да спят по цял ден, да будуват и скитат цяла нощ, да се напушват - това може да са ясни признаци за бунтуващи се тинейджъри, но какво биха означавали тези поведения при вашата котка? В тази статия ще разберете малко повече за особеностите и странности на вашите пухкави любимци.



Търка се в лицето ви?

Когато котките се търкат в лицето ви, това е знак на привързаност и помиряване. Котките имат жлези на бузите и ъглите на устата си, когато те се търкат срещу крак или друга част на тялото, оставят част от техния аромат върху вас. Според котешкия етикет, това е комплимент.


 
Носи ви "подаръци"?
 
Вие учтиво казвате на малкия си хищник, "Не, благодаря.", но вашата котка настоява да ви обсипва с подаръци като мъртви мишки, птици или гущери. Носенето на мъртви животни е нормално, но ако искате котката ви да спре да го прави, осигурете й играчки, с които ще й отвлечете вниманието и тя ще спре да ловува и убива беззащитни животинки.



Пие вода от тоалетната?
 
Виждали сте как котката ви усърдно си мие козината, защо ще се старае толкова да се подържа чиста, а после ще пие вода от тоалетната? Никой не е сигурен защо котките правят това, може би водата в тоалетната е по-прясна от застояла вода в купичката, защото тя се сменя с всяко пускане на водата от казанчето. Не се притеснявайте за това, освен ако нямате химически препарати за почистване в тоалетната си чиния. И ако наистина ви притеснява, дръжте капака затворен.



Яде растения?

Яденето на малки количества трева може да бъде здравословно за котките. В по-големи количества обаче, може да има
слабителен ефект или да доведе до повръщане. Ако вашата котка яде зеленина, внимавайте с вашите стайни растения. Много видове са токсични за котки, като алоето, филодендрона и великденските лилии, които са смъртоносни.



Яде вълна?

По неизвестни причини, вълната е особено привлекателна за котките. Някои я смучат, други я преглъщат, правят цели дупки в пуловери. Това поведени се среща най-често при котките, които стоят затворени вкъщи през цялото време. Ако вашата котка постоянно яде вълна, по добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. При това поведение може да помогнат някои вкусни алтернативи, като коча трева например, маруля, или сурова кожа.



Спи през целия ден?
 
Може да изглежда, че котката ви е мързелива, но спането и излежаването по цял ден е черта, на котката, чрез която тя е успяла да оцелее като вид. Докато са еволюирали в дивата природа, котките са изработили този модел за пестене на енергия. Те ловуват за кратък период от време и прекарват останалата част от деня в спане. Вкъщи котките използват същия модел на поведение. Котето яде и играе за кратък период от време, но прекарва по-голямата част от времето си в покой.



Постоянно мяукане?

Точно както при хората, някои котки са по-"приказливи", отколкото други. Те могат да мяучат и стенат през целия ден. Азиатските породи, особено сиамските котки, са склонни към по-силно мяучене. Ако при котката ви няма никакви други признаци за неспокойство или болка, това мяукане не е причина за тревога. Въпреки това, тихите котки, които изведнъж започват да мяучат силно, трябва да бъдат прегледани. Промяната в поведението може да е сигнал за медицинско състояние, като например хипертиреоидизъм.



"Масажира" ви с лапички?

Вашите нови панталони могат да пострадат при това "масажиране", но котката ви не го прави от зли чувства. Когато тя скача в скута ви, и започва да забива лапичките си във вас, това означава, че се чувства спокойна, сигурна и й е комфортно. Това "масажиране" се научава много рано в живота на котката. Това е нещо, което повечето котенца правят докато сучат.



Ближе ви пръстите?

Ако вашата котка има навика да ближе пръстите ви, има няколко възможни причини за това. Първата е, че котката просто харесва вкуса на пот или лосион по ръката ви. В някои случаи, близането може да бъде успокояващо поведение, то може да бъде свързано с кърменето. Ако вашата котка ви ближе прекалено много и показва други признаци на тревожност, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.



"Напушва" се?

Ако щипка коча билка изпраща котенцето ви в състояние на блаженство, може да се замислите, дали вашето невинно пухкаво животинче не е напушено. Отговорът е "да". Химикали в кочата билка предизвикват поведение подобно на интоксикация. Има генетична заложеност за това, така че някои котки не показват подобна реакция, но пък при други се проявява много силно. При някои котки, тази билка може дори да предизвика халюцинации. Кочата трева не е токсична за котките, но въпреки това, поглъщането й в големи количества може да доведе до повръщане или диария. Кочата билка не трябва да се дава на бременни котки.



Кихане?

Подобно на хората, котките са уязвими към алергии и дразнене на синусите, както и на горните дихателни пътища. Симптомите могат да включват кихане и хрема. Кихането при котки е най-често причинено от вирусна инфекция, хваната от други заразени котки. Други причини за кихане могат да включват инхалаторни алергени, остра трева, или дори тумори. Ако кихането продължава повече от няколко дни, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.



Играе цяла нощ?

Котките са склонни да бъдат активни през нощта, когато тяхното превъзходно зрение им позволява да дебнат плячката си. Повечето домашни котки разпределят "графика" си така, че да бъдат активни, когато хората са будни, но това не винаги се случва. Ако вашият любимец е буден през цялата нощ, опитайте се да му осигурявате интензивна сесия на игра и хранене, точно преди лягане. От това следва вашата котка да се изтощи и двамата заедно с нея да получите добър нощен сън. Но ако вашата стара котка изведнъж започва да остава будна през цялата нощ, е добре консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, това може да бъде признак на хипертиреоидизъм.



 Очите й светят в тъмното?

Много култури, като например древните египтяни, са се възхищавали на котките, като на божествени същества. Фактът, че очите им светят в тъмното, ги прави още по-мистични. Оказва се обаче, че има доста банално обяснение за този феномен. Котешките очи имат слой от тъкан, наречена lucidum tapetum, която отразява светлината обратно към ретината. Той спомага на тяхното изключително нощно виждане.


Източник: webmd.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes