неделя, 1 април 2012 г.

Прасенцата НЕ са мезенца, те са най-умните домашни животни в света


От около 45 милиона години прасето съществува на Земята във вида, в който го познаваме: симпатично, обло, зурлесто, грухтящо и най-вече всеядно същество. Първото опитомяване на диво прасе се е случило около 4900 г. пр. н. е. на територията на Китай.

Прасетата са много интелигентни и се учат лесно. Учените твърдят, че това е най-умното животно, по-умно от кучето и котката. Тяхнатаинтелигентност е доказана от експеримент през 90-те. Прасета са били тренирани да движат курсор със зурлите си, използвайки курсора за различаване между картинки, които са вижтали и такива, които виждат за пръв път. Научили са се толкова бързо, колкото и шимпанзетата. Прасетата имат превъзходно обоняние и работят като търсачи на трюфели или граничари. Въпреки че много приличат анатомично на хората (има операции по присаждане на сърдечни клапи от прасе на човек, както и експерименти с други свински органи), прасетата нямат потни жлези. Това прави кожата им идеална за производството на обувки и ръкавици. В природата прасетата се въргалят в кал, за да се охлаждат. Макар и известни като нечистоплътни животни, ако имаха избор, прасетата никога не биха живели в такава кочина. При възможност те не вършат естествените си нужди близо до местата, където спят и се хранят.

Във фермите женските раждат около 10 малки два пъти на година. Бебетата тежат около 1,5 кг, като удвояват теглото си за една седмица. Животът на едно прасе за месо продължава около 6 месеца, като за това време то успява да надхвърли 100 килограма. В България все още не са въведени изискванията на ЕС за условията, в които трябва да се отглежда това интелигентно животно, така че прасетата се угояват в нещо като метална кутия, в която не могат да се обръщат или да се изправят, за да не хабят излишна енергия. Те лежат върху метална решетка, за да могат фекалиите им да се отмиват от течаща вода и макар че са социални животни, нямат контакт с другите прасета. Единственото им занимание е храненето, което става от хранилка, до която могат да достигнат, без да се движат много.

На света се произвежда повече свинско, отколкото телешко, пилешко месо или риба.

    










Видео с едно много умно тренирано прасенце
                                                

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes