четвъртък, 22 март 2012 г.

Нормално ли е кучето ви?


Какво е "нормално" за едно куче?

От гоненето на собствената си опашка до клатенето върху крака ви, поведението на вашето куче може да изглежда откровено странно. Много чудновати навици са нормални при кучетата, въпреки че някои от тях могат да са симптоми на скрити здравословни проблеми.



Души ви чатала?

Кучето обича да души задните части на своите себеподобни, но какво да кажем когато души човешки чатал? Това е само лош маниер, нали? Не и според кучешкия код на поведение. Кучетата могат да получат огромно количество информация за други кучета чрез подушване на гениталната област. Мирисът на аналните жлези, са така нареченото анално “лице” на кучето, което дава сведения за пола, възрастта и здравословното състояние. Има основателна причина да смятаме, че същото се отнася и при душенето на човешката генитална област.



Гони си опашката?

Кучетата си гонят опашките по същата причина заради която бебета си хващат пръстите на краката - това просто е начин за опознаване на собственото си тяло. Проблема идва когато желанието на кучето да гони опашката си стане непреодолимо. Това може да проверите чрез тест с лакомство. Ако вашето куче, предпочита да гони опашката си отколкото да яде или да ходи на разходка, това е вече не е забавно, не е само игра. Компулсивното разстройство е често срещано при някои породи. То може да се лекува с промяна на поведението и медикаменти.



Търка си задните части в земята?

За кучетата е обичайно да си търкат или влачат задните части по земята след като си "свършат работата" - особено ако изпражненията са редки . Но ако кучето прави това често, през целия ден, ние ви препоръчваме незабавно посещение до ветеринара. Това често е знак на засегнатите анални жлези, състояние, което може да има сериозни усложнения, ако не се лекува.



Клати се върху крака ви?

Гледката на вашето куче което "язди" новия ви диван, може да бъде леко неприятна, но това не е необичайно поведение при кучетата. Много кучета откриват, че така се чувстват по-добре и се освобождават от стреса. Това поведение е присъщо и за мъжките и за женските кучета, но мъжките го правят по-често.



Обратно кихане?

Понякога кучето ви може да издаде силен звук на пръхтене или вдишване, който някои описват като обратно кихане. Oбратното кихане обикновено трае около минута и въпреки, че може да изглежда притеснително, обикновено то е причинено от нещо безобидно, като стягане с каишка или възбуда. Масаж на гърлото на кучето или запушване с пръсти на ноздрите му може да го накара да преглътне, което може да спре кихането. Но ако това се случва често е по-добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. То може да бъде знак за алергии, акари, инфекция, чуждо тяло, или друго медицински проблем.



Яде трева?

Тревата може да не ви изглежда вкусна, но кучето ви мисли по различен начин. Кучетата са всеядни животни, те харесват и растения в допълнение към месото. Да ядат трева, пръчки и дори пръст е нормално - в умерени количества обаче. Ако кучето ви дъвче трева, това може да бъде знак за раздразнение на стомаха.



Яде екскременти?

Това е изненадващо нормално - кучетата да ядат екскременти, то е част от тяхната еволюция. В ранния етап на опитомяване, кучетата са изпълнявали хигиенната функция - почистване на изпражнения. Тяхната храносмилателна система е много ефективна, така че те могат да получат някои качествени хранителни вещества от тях. Въпреки това, повечето хора не обичат мръсни муцунки, така че ако хванете вашето куче да яде екскременти, предложете му по-вкусна храна за да му отвлечете вниманието.



Търкаля се в боклука?

Ако видите разлагащото се животно или купчина боклук, вашия инстинкт ви подсказва веднага да се отдалечите от него, но най-голямо желание на вашето куче е да се въргаля върху него. Колкото по-лош е мириса, толкова по-силна е примамката. Една от теориите е, че кучетата обичат да прикриват собствения си аромат с ужасни миризми, за да им е по-лесно да изненадат плячката си.



Текат му лиги?

Ако на кучето ви му текат лигите докато печете пържоли на скарата, това е напълно нормално, така трябва да бъде. Но ако му текат лиги през целия ден не е нормално. Прекаленото слюноотделяне може да е сигнал на широк спектър от медицински проблеми, включително болест или реакция на нещо в околната среда. Ако това се случи и е придружено с поведенчески проблеми, то също може да бъде симптом на психическо разстройство. Накратко, многото кучешки лиги ви гарантират посещение при ветеринарния лекар.



Кучето ви се прави на пастир?

Някои кучета се опитват да пасат котки, патици, дори и децата ви. Това е така защото те са били отглеждани за това, то е в тяхната природа. Въпреки, че това поведение е нормално, то може да стане и проблемно. С подходящо обучение, кучетата могат да се научат да пасат животни, само когато е необходимо.



Страхува се от силни шумове?

Кучетата, които се скриват в ъгъла при всяка една гръмотевица може да страдат от фобия от силен шум. Други често срещани възбудители на тази фобия са сирени и изстрели. Фобията от силен шум може да бъде тежка и трудна за лечение. Много хора чакат твърде дълго докато потърсят помощ. Не бива да се примирявате с този страх на кучето към силни шумове, защото това може да доведе и до сериозни здравословни нарушения, особено при кучето в по-напреднала възраст. Необходимо е да започнете тренировки, които да елиминират този проблем.

Лекуването на фобията от силни шумове се провежда като се използват прийоми на постепенно засилващи се звукови стимули. Практически това може да се изпълни, като се сдобиете със запис на гръмотевица на касета или CD. Поставете кучето в затъмнена стая, в която сте и вие и пуснете записа, кота в продължение на няколко дни при всяка тренировка все повече усилвате звука. Не забравяйте да поощрявате.



Лиже си лапичките?

Кучетата лижат лапите си защото това е част от нормалната за тях поддръжка на чистота. Но ако кучето ви си ближе лапичките толкова много, че козината започне да пада, или се обезцвети или се появят рани, очевидно има проблем. Най-типичните причини за прекомерно близане са гъбичните инфекции и кожните алергии. В някои случаи близането може да бъде и компулсивно поведение. Но за да разберете какъв е точно проблема е най-добре да посетите ветеринарен лекар .



Очите му светят?

Не, кучето не ви е омагьосано. За кучешки очи е нормално да светят в тъмното до различна степен, защото тяхната структура се различава от тази на човешките очи. Кучетата имат слой от тъкан, наречен lucidum tapetum, който отразява светлината обратно през ретината. Това е една от причините, кучетата да имат по-добро зрение през нощта, от това на хората.



Сънува?

Подобно на нас хората кучетата също са способни да сънуват. Когато кучето сънува, то може да скимти, лае, мърда с лапи, има кучета, които дори тичат и се удрят в стените, възпроизвеждащи сцени свързани с лов, битка или бяг.

Ако вие сте забелязали в своя четириног приятел проблеми със съня, сте длъжни да се обърнете към ветеринарен лекар, защото тези нарушения могат да имат органични причини, например, порок на сърцето, излишната (прекомерна) функция на черния дроб или обмяната на веществата. Неправилното хранене също може да стане причина за безсънни нощи на кучето.

За нас стопаните, наблюдението на кучето по време на сън винаги е удоволствие, защото това е великолепно зрелище. Но ние никога няма да узнаем какво точно сънуват кучетата, това е тайна, която само нашите четириноги приятели знаят.


Източник: webmd.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes